De vicieuze cirkel van Rutte en Samson

vicieuze-cirkelNederland blijft maar steken in de vicieuze cirkel van Rutte en Samson. Geen van beide durft die cirkel te doorbreken. Europa heeft op aangeven van Nederland en andere landen een maximum aan begrotingstekort ingesteld, deze ligt op 3 procent. Nou is dat op zich niet verkeerd, het geeft aan dat je als land binnen Europa niet het geld kan uitgeven wat je niet hebt. Het probleem zit hem erin hoe kom je niet boven die 3 procent. Ik denk niet dat het alleen door bezuinigingen goed komt. Doordat we bezuinigen komen we in een negatieve vicieuze cirkel terecht waar moeilijk uit te komen is.

Door de bezuinigingen verliezen veel mensen hun baan, waardoor ze in de ww uitkering terecht komen welke betaald worden door de overheid. Deze kosten drukken net zo hard op de begroting als dat je de mensen gewoon laat werken. Hetzelfde geldt als subsidies op instellingen en dergelijke, wanneer je de subsidie wegneemt is er geen ruimte meer voor medewerkers welke ontslagen worden en dus weer op de overheid begroting drukken door middel van de ww uitkering. Bezuinigen is niet de oplossing voor het overheidstekort, dit is typisch het denken als een ambtenaar.

Ze vergeten dat mensen in de ww minder te besteden hebben, dit heeft als gevolg dat bedrijven het moeilijk hebben met het verkopen van hun bedrukt. Ook de mensen zijn gedwongen om te bezuinigen, dit doen ze veelal op luxe producten. Hierdoor krijgen veel bedrijven het moeilijk en moeten ook zij mensen ontslaan en ook die mensen komen in de ww terecht wat weer drukt op de overheidsbegroting. Mensen die in de ww zitten of met een andere uitkering geconfronteerd zijn, krijgen meer huurtoeslag omdat ze de huur niet meer kunnen betalen enzovoort. Al deze kosten drukken op de overheidsbegroting. Zelfde geldt voor belasting verhoging, hierdoor besteden mensen veel minder en dus komt er minder belasting binnen.  dan dat ze het verlagen. Kortom het is een vicieuze cirkel geworden van bezuinigingen waar je niet uit komt als je op deze voet doorgaat.

Werk creëren is het credo, niet werk om zeep helpen. Een partij die het arbeid verkondigd zou dit toch als beste moeten weten en een partij die het ondernemerschap hoog in het vaandel heeft staan zou  dit ook moeten stimuleren. Maar geen van beide partijen lijken te snappen dat ze een negatieve vicieuze cirkel aan het creëren zijn. Zo blijven ze bezuinigen terwijl ze de mensen beter aan het werk kunnen hebben en de belastingen te verlagen om de koopkracht te stimuleren, waardoor de economie gestimuleerd wordt.

Als ze dit niet veranderen, dan kan het nog wel eens erg lang duren wil de Nederlandse economie omhoog gaan.

Advertenties

2 Reacties op “De vicieuze cirkel van Rutte en Samson

  1. Tja, ik denk dat die mannen in Den Haag andere belangen hebben dan het Landsbelang. Wel een hoop geld investeren in de banken omdat het moet, maar geld investeren om werkgelegenheid te bevorderen doen ze niet, maar zij vergeten dat ze die banken hebben kunnen redden omdat wij met z’n allen hardt hebben gewerkt.

    Leuke onderwerp, ik kan uren hierover filosoferen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s