EVE Forever

Eve-Forever-550x258EVE Online bestaat dit jaar 10 jaar. Het is zover ik weet het enige spel wat zo’n trouw publiek heeft die dit al jaren spelen. Wat is EVE Online, EVE is een Massive Multiplayer Online Role Playing Game in het kort een MMORPG. In het spel neem je de rol aan van een ruimte piloot. Daarmee verken je het EVE universum en ontdek je wat de mogelijkheden in het spel zijn. Er zijn diverse rollen die je aan kunt nemen, je kunt een piraat zijn, een mijner, een trader, een oplichter, een vlootcommandant… kortom je kunt alles zijn. Er leeft een eigen economie binnen EVE, want een ruimteschip is niet gratis. Je moet namelijk geld verdienen in de vorm van Inter Stellar Kredit, ofwel ISK. Met die isk kun je verschillende items kopen, nieuwe schepen, modules voor je schepen maar ook gratis speeltijd. Want EVE is helaas niet gratis. Speel je het spel goed en verdien je bakken met ISK dan kun je je speeltijd met virtueel geld betalen en is het op dat moment wel gratis.

Wat maakt EVE nou zo bijzonder, allereerst zeg ik altijd maar zo dat dit een grote mensen spel is. De gemiddelde leeftijd is rond de 33. In geen enkel ander MMORPG zie je zo’n hoge gemiddelde leeftijd. Neem nou Warcraft ook een bekend spel, daarin is de gemiddelde leeftijd 18.  Dat is één van de dingen die dit spel uniek maakt. Wat verder uniek is aan dit spel is dat de spelmakers geen regels hebben opgesteld binnen de EVE universum. Je mag letterlijk alles doen wat je wilt doen. Wil je een andere speler in een veilig gebied neerknallen omdat het kan, dan kan dat. Uiteraard heeft het gevolgen voor je eigen schip, maar who cares je kan het. In een spel als Warcraft kun je gaan huilen bij de spelmakers (Blizzard) en die vergoeden het wel. Zoals ik al zei je kunt ook mensen oplichten, nou is dit niet iets wat ik zou doen en aanraden. Maar goed het kan. Het beleid van de spelmakers (CCP) is dan ook, had je maar beter moeten opletten. Dit beleid vind ik vrij uniek en is ook erg volwassen als je het mij vraagt. Zo zijn in dit spel grote alliances omgevallen doordat één member alles gestolen had. Zo trust no one in game.

Wat dit spel verder uniek maakt is toch wel het feit dat dit het enige spel ter wereld is die de Playstation 3 met de PC verbindt. Het zit namelijk zo EVE Online is een echt PC Spel en zal nooit een console game worden. CCP is daar heel slim in en heeft een losstaand spel gemaakt genaamd Dust 514. Dust 514 is exclusief voor de playstation 3 (waarschijnlijk ook voor de playstation 4). Alleen speelt Dust 514 zich letterlijk af in het EVE universum. Zoals ook in ons universum hebben wij planeten, omdat EVE online spelers (nog) niet op planeten kan komen hebben ze daar de Dust spelers voor in het leven geroepen. Deze spelers zorgen ervoor dat er geen vijandige spelers op jouw planeet komen. Want EVE spelers kunnen wel de resources van een planeet krijgen (en weer verkopen). Wat het zo uniek maakt is dat de Dust spelers met de EVE spelers kunnen communiceren, maar ook ruimtelijk vuursteun kunnen aanvragen van de EVE speler en dit gebeurt allemaal real time. Zover ik weet is er geen enkel spel wat dit kan. Dat maakt het voor mij toch wel een erg uniek spel.

Wat EVE verder uniek maakt is de gemeenschap die er is ontstaan. Er spelen zo’n kleine 40.000 spelers op één server, wat ook weer verschillend is met bijvoorbeeld Warcraft hier zijn verschillende servers. Die zich verenigen in een corporatie en corporaties die zich weer verenigen in een alliantie en die zich weer verenigen in tijdelijke coalities. Deze gemeenschap ziet elkaar ook niet alleen online. Ieder jaar vindt er in IJsland (daar komt CCP vandaan) het zogeheten Fanfest plaats, honderden EVE spelers gaan daar ieder jaar op bezoek om de makers van het spel te ontmoeten maar ook elkaar en elkaars vijanden. Deze gemeenschap is zo uniek daarin dat het meer dan een spelletje is geworden voor velen. Persoonlijk speel ik het spel al meer dan 4 jaar. Ben naar Engeland geweest tijdens een corpmeeting en heb leuke vrienden gemaakt. Wat me ook opviel is dat er best veel Groningers zijn die dit spel spelen. Voorlopig neem ik geen afscheid van EVE online, wie weet draag ik mijn personages ooit over aan één van mijn drie zonen. Wie weet.

Voor mensen die geïnteresseerd zijn om dit spel uit te proberen en deel uit te maken van dit fantastisch spel, je kunt het 21 dagen gratis proberen (normaal 14 dagen). Vul het contact formulier in met e-mail en ik stuur je een uitnodiging voor het spel.

Dit is natuurlijk een best lang verhaal over EVE, misschien maakt dit filmpje het wat makkelijker.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s