Begrijp het niet meer

vraagtekenHoe meer ik het nieuws kijk en mij inlees via het internet, hoe minder ik ga begrijpen. Ik begrijp niet meer waarom wij op deze planeet zijn gezet. Vroeger dacht ik dat we op deze planeet gezet waren voor de toekomst van onze kinderen en de mensheid. De toekomst van onze kinderen en de mensheid wordt aardig op de proef gesteld. En daarmee mijn begrip over waar we mee bezig zijn. Zijn we wel goed bezig met onze planeet en met de toekomst van onze kinderen? Ik denk van niet. Onze prioriteiten liggen niet meer bij onze kinderen en onze toekomst. We zijn bezig met onszelf. Als we echt met onze kinderen en de toekomst bezig waren, dan zouden we meer kijken wat goed voor onze kinderen is. Veel mensen zoeken hun heil in een religie. De andere zoekt zijn heil in geld.

Beide zaken zijn even gevaarlijk als je het mij vraagt. Sommige mensen weten hier niet verantwoord mee om te gaan. Neem nou de aanslag die gisteren op die arme jongen in London. Ik begrijp niet wat iemand beweegt in de naam van religie om een medemens op een gruwelijke wijze van het leven te beroven. Ik snap het niet. Aan de andere kant begrijp ik ook niet waarom mensen als een Bush een oorlog start op basis van een leugen. Of een bedrijf als Monsanto die een perfect uitgebalanceerde machine zo moet verstoren voor geld. Waar we ook vandaan komen of waar we ook naar toe gaan, dit is niet de manier zoals het bedoeld was. We kunnen zoveel bereiken als we samenwerken, maar dat betekent niet alleen samenwerken met elkaar maar met de hele planeet. Mens, dier en plant.

Op school leren kinderen om samen te delen, samen te spelen, samen te werken en je aan de regels te houden. Alles staat in het teken van samen. Totdat ze groot worden, dan leren we kinderen om juist het tegenovergestelde te doen. Dan leren we ze om zoveel mogelijk te leren om een goede baan te krijgen zodat ze veel geld verdienen. We leren ze om het allemaal alleen te doen, want niemand anders doet het voor ze. Ze mogen daarbij de regels overtreden tot op het randje van de wet. Als ik dan kijk naar al die misdadigers, dan vraag ik me af wat zij geleerd hebben? Wat zou Bush als klein kind geleerd hebben van zijn vader? Wat zou die moordenaar van gisteren hebben geleerd van zijn moeder? Wat zou de CEO van Monsanto hebben geleerd van zijn ouders?

Tegelijkertijd vraag ik me af wat mijn kinderen later doen? Zouden zij net als Bush, om via leugens een oorlog te starten? Ik hoop het toch niet. Ik hoop ze dingen bij te brengen als Gandhi, dat je respect moet hebben voor al het leven op onze planeet, dat deze planeet voor ons zorgt. Maar ook zoals Alan Watts zei dat je moet doen wat je graag wilt doen en als je daar goed in bent vanzelf gelukkig wordt en er eventueel voor betaald krijgt. Tegelijkertijd vind ik dat je verder moet kijken dan je neus lang is, neem niet alles maar zomaar aan “don’t just drink the coolade”. Het liefst zie ik mijn kinderen werken aan een toekomst die niet alleen zij zelf gelukkig maakt maar ook andere mensen. Als ze samen werken kunnen ze veel meer bereiken dan dat ze op hun eigen houtje dingen gaan doen.

Dat geldt ook voor de mensen, we hebben geen gezamenlijk doel meer. Het doel is om alleen maar geld te verdienen. Alles draait daar tegenwoordig om. Het is jammer, dat het enige drijfsfeer is die we kennen. Ik denk dat we ons algemeen moeten ontwikkelen, elkaar beter maken niet alleen onszelf. Ik zal wel de enige die er zo over denkt…..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s