Fietsen is gezond, eet meer fietsen.

voetpadMijn zoontje van 6 heeft onlangs leren fietsen. Dus is het tijd om hem wat verkeersregels te leren. Maar dat valt nog niet mee, als je ziet hoeveel ouders zich niet aan de verkeersregels houden. Elke ochtend naar school denken ouders dat de stoep een fietspad is.  Elke ochtend moet ik mijn zoontje uitleggen dat je niet op de stoep hoort te fietsen. Hier staat immers een boete op van 45 euro (boetetarief 2012). Ook menen veel ouders dat zij niet over hun schouder hoeven te kijken als ze van de stoep het fietspad op fietsen. Het is voor mijn zoontje moeilijk te begrijpen dat er regels zijn maar dat veel ouders deze regels negeren. Gelukkig is hij niet zo dom om de regels thuis ook te negeren. Sterker nog hij wijst ouders erop dat ze niet op de stoep mogen fietsen. Als kind kun je dit nog doen, maar als je als ouder dit doet krijg je een snauw met een “waar bemoei je mee” erachter aan.

Ook de school en de wijkagent staan met hun handen in hun haar. Zowel bij de school als in het winkelcentrum handhaven ze niet. Althans ik heb ze nog niet gezien. De school heeft de ouders er diverse malen op geattendeerd. De wijkagent  legt een stuk verantwoordelijkheid bij de gemeente neer voor wat betreft het winkelcentrum. Deze is ook ongelukkig ingericht, maar dan kun je nog wel handhaven. Het winkelcentrum bij ons is voorzien van een speeltuintje voor de kinderen. Tegelijkertijd rijden daar fietsers en scooters met een noodgang langs. Leuk zo’n veilige speeltuin. Dat kinderen op de stoep fietsen kan ik begrijpen en is uit veiligheidsredenen misschien nog wel verstandig ook. Volwassenen horen niet te fietsen of te scooteren op de stoep.

Met trots kijk ik naar mijn zoontje op de fiets. Stapt netjes af bij het begin van de stoep en gaat pas op de fiets aan het begin van het fietspad. “Zo hoort het toch pappa? ” vraagt hij dan. Ja, zoon zo hoort het.

Advertenties

Een Reactie op “Fietsen is gezond, eet meer fietsen.

  1. En dan moet je voorstellen dat ze met 16 en half al in de auto mogen rijden wel met een ouder erbij maar het mag wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s