25 mei wereldwijde demonstratie tegen Monsanto

monsanto Wie is Monsanto eigenlijk en waarom wil iedereen daar tegen demonstreren? Monsanto is een voormalig chemiebedrijf die zich nu bezig houdt met de agrarische sector. Zij maken bijvoorbeeld het wel bekende Round Up onkruid verdelgers en pesticiden. Deze verdelger was aanvankelijke biologisch afbreekbaar, maar dit bleek een leugen te zijn en zelfs erg schadelijk te zijn. Zo schadelijk zelfs dat ze de zaadjes genetisch gingen manipuleren om ze resistent te maken tegen alleen producten van Monsanto (Round Up). Om deze manipulatie kracht bij te zetten hebben ze deze zaadjes gepatenteerd. Zoals iedereen weet is het verboden om gepatenteerde producten zonder toestemming te reproduceren of na te maken. Dus de zaadjes afkomstig van Monsanto kun je maar één keer gebruiken en daarna moet je weer nieuwe kopen van ze. Hierdoor zijn boeren verplicht om dure zaadjes te kopen van Monsanto.

Waarom niet gewone zaadjes gebruiken? Monsanto heeft in de VS en andere landen het zo slim voor elkaar gekregen dat alleen hun zaadjes gebruikt mogen worden, dit willen ze ook in Europa proberen door middel van een wet die alleen geregistreerde zaadjes toestaat om te gebruiken. Waaronder dus de zaadjes van Monsanto. In India is het zelfs zo erg dat er meer dan 250.000 boeren daar zelfmoord hebben gepleegd omdat ze niet onder de schulden uitkomen die ze moeten maken om de zaadjes van Monsanto aan te schaffen.

Wat is er nou zo erg aan genetisch gemanipuleerde zaadjes? Niks als je de overheid en de wetenschappers moet geloven. Toch denk ik dat het slecht voor je is op langere termijn, wat hebben ze precies gemanipuleerd? Is het alleen maar om resistent te zijn tegen Round Up of is er misschien wel iets anders aan gemanipuleerd. Ik weet het in ieder geval niet. Maar ik weet wel dat ik liever zaadjes van Moeder Natuur plant en de groenten die daaruit voort bloeien eet. Maar wat is er mis met de zaadjes die Moeder Natuur heeft geleverd? De zaadjes die al miljoenen jaren meegaan en waarvan mens en dier sinds het begin van geleefd hebben volstaan ineens niet meer? Ik kan het me niet voorstellen. Jij wel?

Hieronder een kleine documentaire over de handelswijze van Monsanto en wat het doet met boeren in India.


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s